Spanje - Rioja - Pretium Rioja blanco

Artikel 39 van 40
€ 26,95 (inclusief btw)
Overzicht

Berta Valgañón Premium Rioja blanco

Spanje - Rioja

Druif: viura, malvasía, calegrano

Smaak en geur: Deze witte rioja uit de Rioja alta is complex, a-typisch en uniek. Al was het maar omdat Berta Valgañón van deze prachtige wijn maar 1860 flessen maakt. De wijngaarden zijn van grootouders op haar overgedragen en zijn al ruim een eeuw oud. De handgeplukte druiven komen van een enkel klein perceel (single vineyard) en de wijn wordt gemaakt in een grot in de berg, onder de bodega, diep onder de grond. 
De wijn oogt licht geel met groene tinten. Heeft een legante, frisse en delicate geur van grapefruit, abrikoos, jasmijn en laag struikgewas dat in de wijngaarden groeit. De smaak is complex, verfijnd, fris en zacht. Lange afdronk, mondvullend met gebalanceerde smaken van zacht steenfruit als perzik en abrikoos. 
Echter niet te koud drinken, de optimale serveertemperatuur is 12  ̊C.

Na een schilweking van bijna 24 uur en fermentatie in 500 litervaten van Frans eiken, ligt de maand nog 6 maanden sur lie (rijping van de wijn op de afgestorven gistcellen). Dagelijks roert Bertha de lie door de wijn ( bâtonnage). Na verwijdering van de lie, ligt de wijn nog 11 maanden te rijpen in deze vaten. Dit alles resulteert in een wijn met veel smaak, volheid en complexiteit.   

Lekker bij: Goed te combineren met zeevruchten, vis- en witvlees - gerechten rn met zachte en harde kazen.

Weetje: Pretium is een kleinschalige familiebodega aan de voet van de berg El Bolo in Cuzcurrita de Río Tirón in Rioja alta, waar duurzaam gewerkt wordt. Het deel waar wijn wordt gemaakt, bevindt zich in een grot, diep onder de grond. Waar een luchtvochtigheid is van 99,9%! en waar bepaalde schimmels groeien, die weer hun effect hebben op de wijnen.

De meer dan 100 jaar oude wijngaarden liggen in het nabijgelegen berggebied Obarenes. De jaarproductie is klein: 10.000 flessen. Bertha Valgañón heeft het vakmanschap van haar opa geleerd. Zo ook het creëren van nieuwe wijnstokken. Niet door te enten maar door een lange loot door de bodem te leiden en vervolgens naar boven. Een hele oude techniek om wijnstokken te vermenigvuldigen, die je niet veel meer tegenkomt. De basis van een ‘gran vino’ is een gezonde wijngaard, het werk in de bodega is slechts een finishing touch, aldus Bertha. Om de bodem levend te houden, gebruikt ze organische landbouwtechnieken. Leidraad is verder het ritme van de natuur en die de tijd gunnen. Het leuke aan de oude wijngaarden vindt ze dat ze elk hun eigen persoonlijkheid hebben, die je moet koesteren en in ere moet houden. Zoals een schaapherder iedere schaap kent, kent Bertha elke wijnstok. Als peuter liep ze er al rond.
De wijnen maakt ze zo natuurlijk mogelijk door deze niet te klaren, niet te filteren en een minimum aan sulfiet te gebruiken. Het resultaat van haar toewijding en manier van werken zijn pure, unieke, a-typische  Rioja’s met een geheel eigen karakter.

Limited edition: alle flessen zijn genummerd. Bodega Pretium staat voor vakmanschap, kwaliteit en oog voor detail. De waarde die men hecht aan elk klein ding vind je terug in de naamgeving Pretium (= waarde).


 

© 2015 - 2024 lenkenswijn | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.